Sähköinen esite

Onko sinulla kysymyksiä?

THL:n kyselytutkimus sikatilalla työskenteleville

THL:n kyselytutkimus sikatilalla työskenteleville

02.08.2017 Suomen Sikayrittäjät ry.

Elo-syyskuussa 2017 toteutettava kyselytutkimus pureutuu työsuojelun käytäntöihin sikatiloilla työskentelevien ja heidän esimiestensä näkökulmasta.

Sikatilalla työskentelevä; osallistu kyselytutkimukseen

Antibiooteille vastustuskykyistä MRSA-bakteeria esiintyy yleisesti teurassioilla myös Suomessa. Tartunta eläimestä, eläintilan pölystä tai pinnoilta ihmiseen on mahdollista. Terve ihminen tai eläin ei useinkaan sairastu, mutta bakteeri voi aiheuttaa tulehduksen esim. rikkoontuneella iholla tai leikkaushaavassa. Antibioottiresistenssin vuoksi hoito on tavanomaista hankalampaa. Tartunnan saanut henkilö voi myös jäädä väliaikaisesti oireettomaksi bakteerin kantajaksi. MRSA-tartunta tulee ottaa huomioon sairaalahoidon yhteydessä. Sikatilalla työskentelevän olisikin hyvä mainita työtehtävänsä sairaalahoitoon joutuessaan.

Hyvä käsihygienia, suojautuminen ja tekniset toimenpiteet auttavat torjumaan tartuntoja
MRSA:n ja muiden antibiooteille vastustuskykyisten mikrobien torjunta sikalassa on käytännössä pölyn hallintaa ja työhygieniaa. Ilman pölypitoisuuteen vaikuttavat työmenetelmät sekä ilmastointi- ja tilaratkaisut. Hyvä ja helppo tapa vähentää mikrobitartuntoja on hengityksensuojainten ja erillisten työvaatteiden, -jalkineiden ja käsineiden käyttö sekä henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen.

Kysely sikatilojen työntekijöille
Elo-syyskuussa 2017 toteutettava kyselytutkimus pureutuu työsuojelun käytäntöihin sikatiloilla työskentelevien ja heidän esimiestensä näkökulmasta. Tavoitteena on kartoittaa sikatilojen työoloja työsuojelun kehittämiseksi huomioiden eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit. Linkki sähköiseen kyselyyn lähetetään sikatilojen omistajille Suomessa toimivien lihateollisuusyritysten asiakastietojärjestelmien kautta. Omistajia pyydetään lähettämään linkki edelleen esimiehille ja työntekijöille. Maatalouslomittajille ja heidän esimiehilleen linkki toimitetaan lomitushallinnon paikallisyksiköiden kautta. Linkkiä kyselyyn voi jakaa myös muiden alalla toimivien internet-sivuilla. Kyselytutkimuksen tekevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Työterveyslaitos ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Lisätietoja: Laura Lindholm (paikalla elokuussa) Erikoistutkija THL P. 029 5247493 etunimi.sukunimi@thl.fi
Saara Salmenlinna (paikalla heinäkuussa ja syyskuussa) Johtava asiantuntija THL P. 029 5247944 etunimi.sukunimi@thl.fi

Evästeet